|
Agrokomodity | Kukurica: Potravinárska
Zrno potravinárskej kukurice
|
STN 46 1100-8 |
|
Technické požiadavky a požiadavky na kvalitu
Parameter
|
Trieda kvality
|
A |
B |
vlhkosť, hmot. % najviac
|
14 |
14 |
nečistoty spolu, hmot. % najviac
|
7 |
12 |
z toho:
|
a) zlomky zŕn, hmot. % najviac |
4 |
10 |
|
b) zrnové nečistoty, hmot. % najviac
|
4 |
5 |
z toho - zrná iných obilnín, hmot. % najviac
|
|
|
- zrná poškodené škodcami v % hmot.
|
|
|
- zrná poškodené teplom, hmot. % najviac
|
0,5
|
3 |
|
c) naklíčené zrná, hmot. % najviac
|
2,5
|
6 |
|
d) ostatné nečistoty, hmot. % najviac
|
1 |
3 |
z toho: - cudzie semená, hmot. %
|
|
|
z toho škodlivé, hmot. % najviac
|
0,1
|
|
- poškodené zrná, v hmot. %
|
|
|
z toho poškodené teplom, hmot. %
|
|
|
- cudzorodé zložky, hmot. %
|
|
|
|
Zrno potravinárskej kukurice na výrobu škrobu musí pochádzať z hybridov typu konský zub, s výnimkou hybridov s červeným sfarbením a ďalej musí vyhovovať týmto požiadavkám:
|
obsah škrobu v sušine v % hmot. najmenej |
68 |
klíčivosť v % najmenej |
50 |
Potravinárska kukurica na mlynské spracovanie musí mať červené až žlté sfarbenie zŕn.
Okrem požiadaviek uvedených v tejto norme musí zrno potravinárskej kukurice zodpovedať požiadavkám
uvedeným v STN 46 1100-1. |
|
Zdravotná neškodnosť |
Zrno potravinárskej kukurice musí byť zdravé, vyzreté, bez živých škodcov a cudzích pachov.
|
Nesmie obsahovať zrná:
|
a) zhnité, nahnité, plesnivé a naplesnivené, |
|
b) naklíčené zrná, ktorým vyrástol korienok alebo klíček a ďalej zrná s odlomeným korienkom alebo klíčkom so zjavnými známkami rastu, |
|
c) nedozreté zrná v mliečnej zrelosti, to znamená zrná, ktoré obsahujú mliečnu náplň. |
|
|
|
|