|
Agrokomodity | Pšenica: Potravinárska
Zrno potravinárskej pšenice letnej
|
STN 46 1100-2 |
|
Technické požiadavky a požiadavky na kvalitu |
Pestovateľ alebo dodávateľ je povinný deklarovať odrodu a rok zberu. |
|
Požiadavky na kvalitu
Parameter
|
Trieda kvality
|
E |
A |
B |
P |
vlhkosť, hmot. % najviac
|
14 |
14 |
14 |
14 |
objemová hmotnosť, g/l najmenej
|
780
|
760 |
730 |
750 |
obsah dusíkatých látok (N x 5,70) v sušine, hmot. % najmenej
|
12,5
|
11,5 |
10,5 |
9,5 |
číslo poklesu v štrote zo 7 g, s najmenej
|
220
|
220 |
220 |
160 |
sedimentačný index podľa Zelenyho, ml najmenej
|
30
|
25 |
22 |
|
nečistoty spolu, hmot. % najviac
|
5 |
5 |
12 |
6 |
z toho:
|
a) zlomky zŕn, hmot. % najviac |
2 |
3 |
5 |
3 |
|
b) zrnové nečistoty, hmot. % najviac |
2 |
5 |
7 |
3 |
z toho: - scvrknuté zrná, hmot. % |
|
|
|
|
- zrná iných obilnín, hmot. %
|
|
|
|
|
- zrná poškodené škodcami, hmot. %
|
|
|
|
|
- zrná so zmenenou farobu klíčka, hmot. %
|
|
|
|
|
- zrná poškodené teplom, hmot. % najviac
|
0,5 |
0,5 |
0,5 |
0,5 |
|
c) naklíčené zrná, hmot. % najviac
|
1
|
2,5 |
4 |
2 |
|
d) ostatné nečistoty, hmot. % najviac
|
0,5
|
1 |
3 |
1 |
z toho: - cudzie semená, hmot. %
|
|
|
|
|
z toho škodlivé, hmot. % najviac
|
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
- poškodené zrná, v hmot. %
|
|
|
|
|
z toho poškodené teplom, hmot. % najviac
|
0,05 |
0,05 |
0,05 |
0,05 |
- cudzorodé zložky, hmot. %
|
|
|
|
|
- plevy, hmot. %
|
|
|
|
|
- námeľ, hmot. % najviac
|
0,05 |
0,05 |
0,05 |
0,05 |
odporúčaný znak kvality:
|
|
|
|
|
obsah mokrého lepku v sušine (test G0), hmot. % najmenej
|
27
|
25 |
23 |
20 |
|
Pozn. - Škodlivé semená sú definované v STN 46 1100-1 ako škodlivé nečistoty.
Okrem požiadaviek predpísaných v tejto norme, zrno potravin. pšenice letnej musí zodpovedať STN 46 1100-1. |
|
Zdravotná nezávadnosť |
Zrno potravinárskej pšenice letnej musí byť zdravé, vyzreté, bez živých škodcov vrátane roztočov vo všetkých
štádiách vývoja a cudzích pachov.
|
Nesmie obsahovať zrná zhnité, nahnité, plesnivé a naplesnivené, zrná napadnuté plošticou a sneťou. |
|
|
|
|