|
Agrokomodity | Raž: Potravinárska
Zrno potravinárskej raže
|
STN 46 1100-4 |
|
Technické požiadavky a požiadavky na kvalitu
Parameter
|
Trieda kvality
|
A |
B |
vlhkosť, hmot. % najviac
|
14
|
14
|
objemová hmotnosť, g/l najmenej
|
730 |
700
|
číslo poklesu v šrote zo 7 g v s najmenej |
120 |
120
|
nečistoty spolu, hmot. % najviac |
6 |
12
|
z toho:
|
a) zlomky zŕn, hmot. % najviac |
3 |
5 |
|
b) zrnové nečistoty, hmot. % najviac
|
2 |
5 |
z toho: - scvrknuté zrná, hmot. %
|
|
|
- zrná iných obilnín, hmot. %
|
|
|
- zrná poškodené škodcami, hmot. %
|
|
|
- zrná poškodené teplom, hmot. % najviac
|
1,5
|
1,5
|
|
c) naklíčené zrná, hmot. % najviac
|
2,5
|
4 |
|
d) ostatné nečistoty, hmot. % najviac
|
1 |
3 |
z toho: - cudzie semená, hmot. %
|
|
|
z toho škodlivé, hmot. % najviac
|
0,1
|
0,1
|
- poškodené zrná, v hmot. %
|
|
|
z toho poškodené teplom, hmot. % najviac
|
|
|
- cudzorodé zložky, hmot. %
|
|
|
- plevy, hmot. %
|
|
|
- námeľ, hmot. % najviac
|
0,05
|
0,05
|
|
Okrem požiadaviek predpísaných v tejto norme, zrno tvrdej pšenice musí zodpovedať STN 46 1100-1. |
|
Zdravotná neškodnosť |
Zrno potravinárskej raže musí byť zdravé, vyzreté, bez živých škodcov vrátane roztočov vo všetkých štádiách vývoja a cudzích pachov.
|
Nesmie obsahovať zrná zhnité, nahnité, plesnivé a naplesnivené, zrná napadnuté plošticou a zrná napadnuté sneťou. |
|
|
|
|